Tuesday 24 January 2012

sad of the results..

i tott i got pregnant dis month frm the sign that i read frm internet, i have it all.. but im period today!!!!! :'( mr ajim n i were really2 frustrated n redha..

its ok then, will try again for the next cycle..( utk myedapkan hati)

Thursday 19 January 2012

Wonderful Caramel Cake



Salam Jumaat yang barakah all,

Semoga tuhan membuka pintu rezeki kita seluas2nya.. Amin

Hujan sangat lebat pada pagi Jumaat ini ye, alhamdulilah hujan rahmat untuk kite hambaNya di bumi ini.
Tapi sangat liat nk bangun pergi kerja Ok! hihihi dan saya berpuasa arini jadi pagi tadi bangun sahur dan tidur balik lepas Subuh. Maka menjadik2 sungguh la berat mata ni..

Ok, its enough!! Back to the topic!!

Entry kali ini, fiza nak kongsikan 1 resepi kek yang dah lama sangat terpendam di hati nak membuatnye.

Bila tengok Kak Azlita Masam Manis kita buat, waduh2 sangat la teruja.. Lagi pulak menengok kejadian nye yang sangat menakjubkan paling penting sangat chantek ye kawan2.. Tapi malangnye, oven di rumah tuh takde pilihan api bawah sahaja memandangkan kaedah membakar nye harus lah menguna kan kaedah steam bath atau bain marie.

Kebetulan, fiza di rumah Mak Ngah Gee, berganding bahu bersama2 dengan cousin's husband, Nini nak membuat Light Cheese Cake arituh, terus ajak dia buat skali kebetulan semua barang2 dah ada kecuali cream of tar2.. Nini, "So Kak Fiza nak buat ke tak??" Fiza, "Buat je! hahaha ape jua kejadian kita tawakal aje la..Dah malam dah ni kedai dah tutup pon kalau nak cari." SO soo0000OOO semangat kan..hahaha

Bagi pengemar caramel pasti akan menyukai kek ini, tapi fiza erkkk..kurang sket la dengan caramel nih sebab bau telor dia sangat kuat. Tapi tetap nak mencuba jugak.. Tak cuba kita tak tau kan..hihii

Caramel Cake 
by : Munirah Baharum
Refer to :  Azlita Masam Manis

Untuk buat kek nih banyak step nye ye :-

1. Gula caramel         
  • 2 sudu besar gula pasir ( saya guna lebih, ikut size loyang masing2 dan megikut tahap kadar kemanisan anda) 
  • Taburkan gula ke dalam loyang yang kita ingin gunakan untuk membakar kek ini dan masak atas api yang perlahan.  
  • Ratakan gula yang telah bertukar menjadi keperang2an tuh ke seluruh kawasan loyang. Yang ini susah sikit ye kene sabar dan ratakan perlahan semasa mengacau nya dia atas api. Kerana gula akan cepat mengeras sebaik sahaja api dapur ditutup. Ketepikan dan biarkan gula menjadi sejuk.
2. Caramel 
  • 1/2 tin susu cair
  • 70g gula castor 
  • 3 biji kuning telur sahaj
  • 1/2 sude vanilla essence
  • Susu dan gula dikacau hingga larut, di dalam bekas yang berlainan, kacau kuning telur dan vanilla essence perlahan kemudian satukan dengan perlahan susu dan gula yang telah larut tadi. Dan tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi. Ketepikan.
3. Adunan Kek
  • 70g gula castor
  • 3 biji telur kuning
  • 135ml air
  • 45ml minyak masak ( yang ini saya main agak2 je since liquid measurement nye dah hilang entah ke mana)
  • 140g tepung gandum (di ayak)
  • 1 sudu teh baking powder
  • Menggunakan mixer, pukul telur kuning, air serta minyak hingga bertukar ke warna putih. Masukkan gula castor dan pukul lagi hingga naik sekali ganda. 
  • Matikan mixer, dan masukkan tepung dan baking powder sedikit demi sedikit perlahan2 secara kaup balik hingga adunan menjadi sebati. Ketepikan.
4. Meringue

  • 6 biji putih telur
  • 70g gula castor
  • 1 sudu teh cream of tar2 (saya takda, so xletak)
  • Dalam bekas yang kering, pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan gula dan cream of tar2.Teruskan memukul dengan kelajuan yang paling tinggi hingga adunan menjadi kaku dan kental.
  • Masukkan 1/3 meringue ke dalam adunan tepung kek tadi dan kacau secara kaup balik. Akhir sekali, masukkan meringue yang selebihnya dan gaul rata dengan kaedah kaup balik hingga well mixed.
    (Note : Kacau dengan perlahan sahaja, tapi saya tak kacau perlahan pun coz tak perasan note ini ^ ^)
5. Kaedah membelang
  • Bahagikan adunan yang telah siap di gaulkan tadi kepada beberapa bahagian mengikut warna citarasa anda. Oleh kerana fiza hanya bwk 2 warna jadi fiza bahagikan kepada 2 bahagian. 1 berwarna pink dan lagi 1 berwarna turquoise. Seperti gambar di bawah, masukkan adunan secara berselang seli ke dalam loyang yang mengandungi bahan2 karamel tadi. Mula-mula masukkan 3 sudu adunan berwarna pink di tengah2 loyang dan di ikuti dengan adunan berwarna terquiose 3 sudu jugak. dan seterusnya lah sehingga adunan habis.


Setelah selesai semuanya, bakar pada suhu 160C selama 1 jam atau sehingga kek masak. 
(Note : Jangan buka pintu oven di 30 minit yang pertama, biarkan seketika di dalam oven setelah masak hingga kek merenggang sedikit, terbalikkan di dalam bekas dan biarkan kek turun sendiri, potong setelah kek benar2 sejuk)

Selamat mencuba!! 

Owh ya next monday kita akan merayakan CNY, di kesempatan ini saya ingin mengucapkan  Xin Nian Kuai Le!!! kepada rakan2 yang merayakannya..

pic ehsan google


Love,
Fiza

Sunday 15 January 2012

Yummy light cheese cake..

Hi Salam Monday All,

Today's entry is about another type of cake that i think very simple and easy to make..
Coincidently, I know about this cake from my colleague Megan, she bought the whole cake for her and she say she can finish the whole cake by herself.. Because she say its only light cheese cake and its will swallow smoothly when u eat the cake.. 

Glurppp..sound nicee isnt it?? 

but i dont want to buy the cake for myself  coz i   am not a cake lover (i just njoy baking) summore its cost me RM20.. Ujung bulan beb mase tuh..paham2 aje la..liat sket nk kuar kan duit sekadar utk merasa secoiet kek nih kan..

And suddenly i saw one of blogger in my list did baked this cake.. 

Wow~!!! That was good and i wanted to try it a while ago but Mr. Ajim dont allow me to do any baking since he said "Membazir la sapa nak makan..Nanti penat nk kemas2 dapur lagi.." Alaaaa....in my heart menjawab "alaaa xpela..i juz wanna bake something because i just love to do that even without any reason or any occasion"..Then i hold my niat..

Then last wekend, while Mr. Ajim and I were really bosan sitting at home,he say "Jom pergi rumah mak ngah, u ajak la Nini (his cousin) baking and ill play games with Amat (his cousin too)".. 

I pon laju say yessss, jom!!! 

Dalam hati melompat kesukaan.. Dah lama simpan hajat nak baking nih akhirnyeeee... 

Ape lagi siap2 bwk bahan2 yg dah lama terperam tuh ke rumah Mak Ngah Gee..




I got the recipe from Yummylicious which i think she got it from Hasue.

After did some research about this recipe, i read a comments that their cake's texture not turn up very well because the fresh milk was supposed to be only 200ml while the recipe used 300ml of fresh milk..

Tettttt..which one should i follow nih yeah??

Turn up i decided to just used 200ml of fresh milk..Hopefully i get the nice texture if not, means, kene try lagi skali la guna sukatan yang lain plak nampaknye.. (^ _^')

Light Cheese Cake
by : Hasue /Yummylicious

Let's see the ingredients to make this cake :-
125g cream cheese (i used 150g of Philadelphia cream cheese)
200ml fresh milk (i used HL)
80 gram butter
80gram flour
80gram sugar castor
3 Size A - egg (separate yolk and whites)
A few drops of vanilla essence

Method :-
1. In a small pot, stir cream cheese and fresh milk until well mixed and add butter, stir again until well mixed. Put aside. (Note ;- i letak atas api yang kecik untuk memudahkan cream cheese cair dengan cepat).

2. Beat egg whites and sugar until meringue. Put aside

3. Beat egg yolks until fluffy and pour mixture of cream cheese,fresh milk and butter in Method no. 1.
Put in little by little of flour by using hand whisk until combined. Lastly, added in meringue and vanilla essence.
(Note:- Jangan kacau terlampau kuat sangat ye..dah well mixed tuh kire dah cukup dah..)

4. Pour mixture into lined and greased tin with butter and bake at 160C for about 45 minutes using bain marie method. For more details of Bain marie or steam bath, can refer to Kak Azlita from masam manis. She gave deep explanation about this method in her blog.Thanks ye Kak Ita. Very much appreciated on your information that you willing to share it to others. Semoga beroleh kebaikkan dari Allah. Amin.

Cake nih lepas bakar dia akan turun sikit size nye ye..

Anyway, a very nice cheese cake that i'm gonna repeat to bake this again in the future. Insyallah  ^ ^

Happy Baking All,
Fiza









Monday 9 January 2012

Rumah Oh Rumah!!!

Aku nak meluahkan perasaan..Aku tengah servey rumah nak beli...

And..

""Mahalnye harga rumah sekarang!!!!" Walaupon value tanah semakin naik tapi nih mendadak sangat2 la..
Bikin hati gundah untuk aku yang hanya makan gaji tetap setiap bulan. Rumah teres 2 tgkt yang standard tuh pon dah nak mencecah rm400++... :'(

Kalau lambat lagi beli, mesti value rumah yang secoiet pon akan mencecah 500++..fuhhh..

Tak percaya??? jom kita tgk contoh umah yang aku cedok from Mudah.

Teka harga rumah ni??? 
Ini standard teres 2 tgkat aje ye yang keluasan nya hanyalah standard size saja ye 22*75 bertempat di seri kembangan. RM380k!!!!!!!! kau hado???Perghhh sangat2 mahal...Termenung mak nok!!!

Kalau tak di beli sekarang, mungkin kita akan terus menyewa sampai ke tua kerana harga rumah akan tetap naik dan naik yang pada aku kadang2 megarut..Baru ada Giant / Tesco dah naik 20k-30k...ada kedai baru naik belakang umah pon value nak tambah jgk..haissshhh..

Teringat ada orang pernah cerita kat aku, "Zaman akan datang, orang kaya atau kerjaya yang bagus mcm doktor or lawyer pon akan ddk di rumah yg kecik aka flat/apartment" semuanya gara-gara harga rumah yang xbole nak dibendung.. kalau doktor /lawyer pon hanya mampu duduk di rumah kecik aje ape tah lagi kite yang biasa2 nih je...haishhh..

Yang aku pelik bin ajaib tuh, area kampung aku kat Ulu yam tuh pon sama naik..haiyooo..kat area batang kali  pon harga dah naik cecah 300k++..Owh come on la beb..

Malas la nak tulis panjang2..Buat sakit jantung je..Adussss..

Rumah ohh rumahhh!!!

Love,
Fiza

Friday 6 January 2012

Obsessed to be healthy

Not obsess to be pretty, but i am now more obsess to be healthy.

Hai tahun 2012 nih, umor pon bertambah la ye and i'm going to be 28 in October dis year. Just another 2 years to start with the golden number --> '3'. I still remember one of my NGA friend, Ayu, did told me once that "terasa weh badan dah tua bile start masuk 30s".. Owh gossshhh.. I dont want to grow old, bole?? hahaha but in the late of 20s, my body started to feel lenguh2, lesu and easy to gain weight because our metabolism will be getting lesser and lesser when you grow older. Dah macam orang tua..That is why i am now trying to live positively and healthy..Malas nak cakap panjang2 pasal healthy nih. Straight terus jela to the point.



Herbalife
I've tried herbalife (HL) when i was in Uni time and i lost 2kgs.. at that time my intention just want to lose weight. Maklum la mase tuh teenager time asyik nak kurus je..hahaha but now my intention more towards to be a healthy person.

Last week i've decided to spend some money to buy Herbalife from Kak Atie because she already became a member and can get 35% less. Bila makcik kat club herbalife tuh timbang je mak aiiii..takut tgk jumlah lemak dalam badan yang selama ini dikumpulkan. So, kene jaga kesihatan supaya kita kekal cergas. From ape yang makcik tuh explain, lemak ada 2 jenis(can say jenis kot), 1 lemak di lapisan kulit kite and yang lagi 1 ialah lemak di sekeliling organ2 kite mcm jantung, paru2, usus n ect. Ini lah lemak yg paling penting skali tuk di jaga. Saya punye 8 where by 5-8 is consider OK lagi but jaga2... from 8 can turn to be 9 which is exceed the OK level already. The makcik say maybe just on the right time la i nak amik HL nih. So bole la trn kan balik to 5 maybe. Insyallah.

Yang paling menarik skali ada satu brother yang dah almost 6 months amik HL and kata-katanya sampai skang saya masih teringat2.. "Mati itu pasti. Tapi nak mati sakit ke nk mati sihat???? tanye diri anda sendiri.."
Saya dah start minum HL 2 hari, paksa diri and try to disiplin minum air 3liter sehari. Ikut body weight every 25kg kene minum 1liter air, kerana ape, manusia terdiri dari cel2, kalau badan tak cukup air,cel2 tuh akan mngecut dan layu. Dan bermula la episod sakit itu ini.

Satu cerita yang saya ada bercerita kat makcik tuh.......

One of my cousin just passed away a month ago because of leukimia. But the reason she have that disease because she stop makan nasi so sudden + slim pill intake yang terlalu kuat. And i ask that auntie, why it can be happened. If its not be now, maybe it can happened after 10 years we consumed the pill. I meant for long term effect to our body. What about HL, ada long term effect or not? I just wanna ask her eventho i'm  totally know that she will answer her product is good and get certificate from bla bla bla.. But she wasnt. She just answer me this " Maybe dia kurang minum air, bila makan pill nih dia akan memerlukan byk air tuk menjalankan tugas nye. Jadi bila dah kurang air, kat mane dia akan dapatkan air??? dari paru2 kite, mata kite, hati kite n etc. Sudahnye cell2 kite pon kering. Saya tak kata itu adalah punca nye tapi mungkin salah satu sebab nye kenapa." From the way she explained, she really stressed out kan air sangat penting untuk sistem badan kite kerana badan terdiri daripada 3 main things :- Otot, lemak & air.  Jadi mari lah kita sama-sama minum air banyak2 ye walaupon ssh tp xpe cube sedikit demi sedikit. Arini cube abiskan 1 botol air besar dulu. lama2 naik jadi 2 plak dan seterusnye lah..and HL ada org dah makan dekat 30++ tahun dan dia kini telah berusia emas dan masih sihat. Kerana HL bukan lah ubat tetapi adalah food replacement yang mengandungi nutrisi yang lengkap.

Fuhh..penat dah membebel.. satu hari suntuk just nk abiskan entry ni saje.. saya bukan nk promote any product, tp saya hanya nk promote healthy life style dgn meminum air yang secukupnye kerana ia adalah permulaan kepada kesihatan kita dalam jangka masa panjang...Renung2kan...hihihi


Love,
Fiza

Tuesday 3 January 2012

Homemade Pizza

Dapat tau from kak Azlita - Masam Manis pasal ICCA bakery shop yang ada jual barang2 Wilton. Kebetulan ada fire drill, mase ni la ada chance nak menyeludupkan diri pergi ke ICCA dengan Kak Ain  (^_-)

This bakery shop is located near to Sunway Giza in Kota Damansara and its took about half an hour journey from Menara TM to that place. Jalan-jalan and pusing2 dalam kedai tuh, terkejut nye harga bapak mahai nyeeee.... Loyang pon sampai beratus2..berpeluh jugak la kat situ. Since dah datang jauh-jauh takkan tak beli pape kan.. so nak tak nak gigihkan jugak la membeli gel color kat situ sebab color2nye sangat cantik dan mahal okeh RM8!..huhu Tibe-tibe kiteorang ternampak ada jual beef pepperoni slice kat sana. Harga not bad jugak around RM15 gitu..Kak Ain kate dia nk beli sbb senang dia nk buat breakfast tuk anak2 dia.. Bestnye dpt mommy yg rajin and suka memasak benda2 yg baru..Okeh since dah TERbeli beef pepperoni nih, terpaksa la kene buat pizza nyee..hihhi so resepi hunting pon bermula. Banyak resepi pizza nih and setelah di belek2 jadi sy amik yg simple nk buat and guna measurement cup yang senang (sbb sy xsuke gune penimbang,leceh!). Saya cedok resepi from Anna Maria's Open Kitchen sbb ada tunjuk cara step by step. 

              Ni last photo yang sempat di ambik sbb xsempat nk bposing dah kene ngap! 


Jom kite tengok bahan2 untuk pizza dough.
Copy paste saja resepinye di sini ye ^_^

Bahan2 ini untukk 3 keping 12" inch pizza :-

1 tbs dry yeast
1 1/2 cups of warm water
3 1/2 cups flour
1tbs extra virgin oil (i used cooking oil)
Pinch of salt

Cara - cara :-
1. Kembang kan dulu yeast bersama sedikit air suam dan secubit gula. Biarkan 5 mins.
2. Sementara tunggu yeast kembang, ayak tepung dalam loyang, lubang kan di tengah2 tepung tersebut and tuangkan yeast yang sudah kembang tadi. Jangan usik lagi terus tuangkan minyak masak dan secubit garam. Kemudian kacau kaup balikkan guna senduk.  (untuk lebih details sila refer to Anna Maria's Open Kitchen ye)
3. Bila semua bahan dah sebati, uli dough dengan tangan. Sila tepungkan tangan anda terlebih dahulu ye kalau tidak dough akan melekat2 kat tangan and susah nk di uli. Uli sampai tepung dah tak melekat kat tangan.
4. Sapukan bekas dengan sedikit minyak, masukkan dough tersebut ke dalam bekas yang sudah di sapukan minyak. Tutup bekas dengan cling wrap. Biarkan sehingga menjadi double size.

                                               Dough sebelum double size

                       Dough naik sehingga menjadi double size...Seronok tgk dia naik ok!

5. Setelah dough dah kembang, punch sket dough tersebut dengan tangan untuk keluar kan angin2 yang ada.
Kemudian canai kan di atas pizza pan (saya guna size 9" inch) dan bakar selama 10mins atau sehingga separuh masak/garing dengan suhu 175%.
6. Keluarkan pizza dough dan letakkan topping di atas nye mengikut citarasa anda. Saya buat 2 flavor, 1 saya buat pepperoni pizza dan saya guna sos spagethi campbell sebagai topping. Lagi 1 flavor saya gunakan sos cabonara spagethi dan letak tuna chunk serta udang dan crab meat. Akhir skali saya taburkan cheddar cheese dan mozarella cheese ke atas topping. Saya lebihkan mozarella cheese untuk menghasilkan pizza tarik. Konon2 mcm kt pizza hut tuh..hihihi
7. Masukkan kembali ke dalam oven untuk di bakar hingga bahan2 topping masak..
Note : Yang nih kene monitor sket ye, mula2 buat 10mins dulu then tgk kalo xmasak lagi then tambah lagi mase sampai dia masak sbb nanti kalo terlebih bakar cheese jd hangus dan kering. Dah tak berapa nak tarik dah nnt mcm pizza hut tuh..


                                          Selamat ber'pizza'ing!!!!! :D



Love, 
Fiza







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...