Sunday 12 August 2012

Snow Almond Cookies

Hi All,

Entry kali ini nk update pasal Raya Cookies tuk tahun 2012 ni..
Disebabkan preggy kali ni..so plan asalnya tahun ni tak nak la buat pape kuih..nk fokus kat preparation for new born.. tapi alahaiii hati ni tak bole duduk diam la bila tengok orang2 lain pon buat kuih jgk..lagi2 hasil kejadian dari food blogger2 yang hebat lagi mantapsss...amat2 la terujaaa...plus teringat plak kuih snow almond dari Kak Ain tahun lepas..mmg sedapp sampai teringat2 tau...Dengan menggunakan alasan ibu mengandung 'teringin' maka mula la mengintai2 blog Kak Ain...cari punye cari jumpa la entry Snow Almond dia nih..

Jadi wekend arituh balik umah mak khas untuk mengukis.. Plan nk buat Tart Nenas, Snow Almond, Chocolate Chips and Biskut Cornflakess..haaa senarai yg nk dibuatnye memang byk tp xlarat la sebab dh buyung ni kan...pinggang pon alahaiii sakitnye jd sempat buat 2 jenis cookies aje la tart nenas dan jgk Snow Almond ni..




Jom kite tengok resepi nya.


Snow Almond

Sumber: Hana Memories
Anggaran : 70-80 pieces depending on cookies size.

Bahan-bahan
250g butter
90g gula halus - (I kurangkn)
50g serbuk badam (I letak 100g)
50g tepung ubi
25g coffeemate
25g nestum - kisar
1sk esen coffee
1 biji telur
tepung gandum secukupnya

Untuk saduran:-
Chocolate masakan
Note : Untuk chocolate masakan saya tambahkan sedikit shortening untuk mendapatkan chocolate yang x pekat apabila di coating.
Nestum @ breadcrumbs

Cara-cara:-
Pukul butter dan juga gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen kopi dan pukul lagi hingga berkrim.
Masukkan badam kisar, tepung ubi, nestum dan coffeemate. Gaul menggunakan spatula.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga tidak melekat di tangan atau boleh di terap.
Bentukkan ikut suka samada terap menggunakan cutter, bentuk kiub atau bulat2kan.
Bakar suhu 170-180 selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan atas redai.
Cairkan coklat masakan secara double boiler. Celupkan kukis tadi. Kemudian golek2kan ke dalam nestum@breadcrumbs. Jika buat bulat2 bleh masukkan ke dalam paper cup yg comel2.
Simpan dalam bekas kedap udara.


Note : I buat 2 adunan dapat 150 pieces.
            I lebihkan serbuk badam untuk dapatkan rasa kuih yang lagi berlemak.
            Pernah tak letak nestum rasa tetap ok.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...