Saturday, 27 December 2014

The best butter cake ever!!

Salam semua!

Korang tgh buat ape hujung2 minggu ni?
Skang hobby aku suka betol buat cake.. Almost every weekend aku buat cake..haahaha
Tapi dlm byk2 cake yg aku dh cuba resepi ni la yg plg best skali..cake langsung x merekah..
naik dgn jayanye  dan sgt2 fluffy!!!
Xsampai 15 mins kuar oven dh tgl separuh di kerjakan bdk2 kat umah mil aku ni..hahaha

Ok here we go!

Bahan-bahan Resepi:
Sumber :  Table for two

230 g PURE butter ( i use SCS butter) - nama pon butter cake kan harus guna pure butter br la sedap!
200 g telur ( asingkan telur kuning dan putihnye, approx 4 medium eggs)
200 g castor sugar ( aku kurangkan kepada 175g still manis lagi)
(separatekan 150g dan 25g)
1 tsp vanilla essence
200g self raising floor ( i use normal flour and add 1 1/2 tsp baking powder)
60 milk ( i use susu tin -evaporated milk)

1st step:

Pukul butter dan 150g castor sugar sehingga sebati dan kembang.
Mskkan kuning telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi..Mskkan vanilla essence dan pukul lagi.
Lepas dh kembang dan gula dah hancur, mskkn tepung yg sudah diayak dan baking powder.
Kaedah: Mskkan separuh tepung td dan pukul dgn mixer. Kemudian mskkan susu sedikit demi sedikit dan pukul lagi.. Seterusnye mskkan baki tepung tuh td hingga habis dan pukul lagi.. Ketepikan.
Note : jangan over beat ye..agak2 bahan dah digaul sebati shj cukup..

2nd step:

Pukul putih telur dgn kelajuan tinggi mskkn 25g castor sugar.. Pukul hingga putih,kembang dan ringan atau nk lagi senang dan lagi phm sampai jd meringue.

Dh siap meringue tadi, mskkn separuh ke adunan 1st step kita tadi dan putar lagi. Putar sekejap je asal dh bahan2 digaul sebati je dh ckp. Kemudian mskkan selebihnye lagi meringue kita td tuh tp kali ni gaulkan guna tangan dgn kaedah kaup blk shj.

Siap!

Kemudian bakar dgn api 150C selama 45mins. Mengikut Mdm NGSK ni, 15mins yg last guna api bwh shj utk elak atas kek jadi hangus dan hitam.

Selamat mencuba.. :)





Tuesday, 14 October 2014

Riezqy Turned 2!

Alhamdulillah.. Syukurku kepada mu Ya Allah..

Anakanda ku Mohd Riezqy Awsam sudah mencapai umur 2 tahun..

Kali ni aku sambut birthday dia dgn sederhana saja.. Sebabnye?? sebabnyee ?

Aku miscarriage lagi buat kali yg ke-3.. Sedih tp ape kan daya ini semua kehendak Allah.

So actually masa ni masih berpantang xsilap dh 15hari..

OK! back to Riezqy birthday celebration...

Sebab dia suka sgt dgn Pororo so aku pon order la pororo theme cake utk dia..

Deco pon simple je..



Jom la layan photo hari tu..mls nk tulis panjang2..huhu


Pororo Theme Cake
Happy birthday boy

Excited nk potong cake





Mommy love u my dear Riezqy,
Be a good boy and anak soleh utk mommy and papa..
Muuahhh..






Wednesday, 10 September 2014

Next year plan

Sekarang ni aku rase takde mood langsung nk kerja..

Serabut bila pikir pasal kerja. Project banyak  tapi team aku ada 2 org je..

Dah tu company yg nk go-live tuh pon x sabar2 nk go-live cpt..

Skang ni aku handled 3 project serentak. 

Strata project (All Asia Pac) aku buat testing and data migration sorang2.. (Fully go-live Aug)
At the sama time kene buat south asia project plak nk upgrade (pakistan, banglades and sri lanka).
(Go-live sept)
On-going project plak india project 5 personnel area sekali serentak. (Go live Oct)

Dgn mood swing2 aku ni sungguh x productive aku buat keje. Slow and lembap je nk digest.

Dah tu aku x biasa ngn requirement india ni lagi la aku termangu2..

Di sebabkan aku preggy, aku pon kuatkan jela smgt.. pikir maybe sbb preggy kot rase cpt pnt n mls melanda2.. Terpaksa gagahkan jgk nk g keje.. Untungla pada kwn2 aku yg dh jd housewife mcm linda, ain and faizah.. Boleh jg anak sendiri..

So aku pon terpikir nk mengikut jejak langkah kwn2 aku ni nxt year lepas dpt bonus.. Harus tgu bonus dulu at least ada la duit savings nnt kalo emergency nk guna ms dh x keje.. Lagipon dpt claim maternity dari company.. Aku nye EDD is 07.04.2015. 

Lepas je dpt bonus and claim maternity diterima, aku target nk resign..Waktu tuh jd ke x aku xsure la ni angan2 aku je..Kita merancang Allah yg tentukan..

Tapi aku ni xboleh ddk umah lama2.. nnt aku jd pemalas and lagi tak terurus.. asik tgk cite korea je kang.. time cuti pon aku boleh ddk ngadap ipad berjam2 tgk korea tanpa pedulikan umah aku yg bsepah tuh..hahhaa msk mmg nan hado la skang ni.. Aku tanye mr. ajim.. Lapar?? jom kuar.. hahahhaha

Tapi nnt dh jd housewife, mesti laki aku akan put high expectation kat aku.. kne masak setiap hari, umah kene kemas sentiasa, baju tersusun..kannnnnnn??

So aku plan nk rileks skjp then ingat nk buat part time master MBA kat uitm shah alam.
Angan2 lagi ni..tp tuh la perancangan aku skang.. Nak besar kan anak dulu.. besar kan anak je ye, mak nye xmau besar2 dh..hahahaha lepas kan MBA pastuh baru aku pikir ape yg harus aku tuju dan akan lakukan..


Owh ya dr segi financial plak, aku xd la jenis nk mintak duit laki je kan..Dan xnk nyusahkan dia.. Aku plan nk buat online biz yg sudah sedia ada ni.. Insyallah rezeki allah itu luas.. Maklum la aku ni kuat shopping.. Selera besar..hahaha Bak kate ijan, fiza mmg xnmpk dia kuar tp ada je parcel sampai tuk dia..hahahha yesszaaa.. i like online shopping sbb xnyah hustle2..

Lagi satu aku harap sgt plan laki aku tuh berjalan dgn lancar.. Kalo jadi nnt insyallah lega sket..

Apa2 pon ni aku nye target next year. Hopefully menjadi la angan2 aku ni ye.. Doa2kan ye kwn2..

Okeh, nk sambung blk keje.. Daaaa

-Fiza-














Thursday, 7 August 2014

Homemade Sausage & Meatballs!

Salam,

Rugi plak rasanya kalo x upload resepi yg menyihatkan ni.. Takut esk2 nak buat nnt tercari2!!

So better upload dulu kat blog ni..Esk2 senang nk refer.. Sumber dari group fb resepi ringkas.


Yang bawah ni plak recipe utk homemade meatball.. Sorry takde photo hasil nya tuk resepi yang bwh ni..

Bila buat sendiri korang boleh tambah mcm2 dlm tuh..Boleh tambah sayur2an so bila anak2 makan diaorg pon dptk khasiat dari sayur2 tuh kan.. Since riezqy ssh nk mkn nasi, aku siap terpikir nak camporkan nasi dlm meatball tuh.. errkkk?? boleh ke?? hahaha takda la melawak je.. Takkan la sampai tahap cm gitu kan..

Okeyh.. U all boleh copy and try resepi ni.. Kalo dh cuba nnt bgtau mcm mane rase nye ye..

-Fiza





Thursday, 31 July 2014

Alhamdullilah! Riezqy nk dapat adik!

Alhamdulillah!

Berita gembira ni aku dpt tau semalam (raya ke 3)..



Aku lewat period 2 hari.. 2 hari je hahaha
tapi aku mmg kira period cycle aku..lambat sehari dua ni sure aku pregnant.. hahahaa
Tengok2 betol pon.. Laki aku sekejap2 wassap tanye dh test ke blom.. Aiishh rimas lak aku so aku pon g guardian beli tester... Balik x test lagi dok heboh kan Riezqy..Dah nk maghrib  laki aku wassaap lagi tanye..

Terus la aku pegi check..Mula2 xnmpk pon.. aku pon ok jela
Lepas bape2 minit baru tanda tuh kuar...Alhmdllh.. aku pregnant lagi..
Riezqy pon dh nk 2 thn.. Memang plan nk dpt lagi sorang next year sebelum umur aku semakin tua..Nanti dh tua dh xlarat kan..lagi pon nk ank cpt2 besar senang..hehehe Target nk ada 3-4 orang anak la..

Tapi berita ni aku belom bagi tau family aku lagi.. Plan nk senyap dulu la.. Tgu dh 3 -4 bulan besok baru nk bagi tau..

Kali ni doa2kan aku easy pregnancy, easy delivery, normal delivery, normal baby dan mcm2 la lagi..hehehe
Sbb dh ada history pre-matured so kali ni kene la berjaga2..
Pape pon rasa excited dpt ank ke-2 dan pertama dulu lain sgt2..Tapi laki aku la senyum melebar..aku biasa2 je.. wlpon aku happy tapi at the same time nervous jgk..hahahaha maklum la lain anak lain kan style dia.. aku harap sgt2 kali ni dipermudahkan.. Amin..

Fiza
Raya 2014



Monday, 23 June 2014

Tergamak hati ibu!

 As salam, 
Tersentuh hati naluri keibuanku tatkala membaca berita  yg amat menyedihkan ini..
Tak tahu nk ckp ape dah..Terus nk tulis puisi ni buat ibu adik malang ni..

Sila click dulu lagu ni then baru baca puisi bwh ni okeh! baru feeling lebih! hehe
Lagu ni di ambil dari youtube.
Sepatutnya lagu ni adik muhamad firdaus ni yang bagi kat ibu dia, tapi ni dah terbalik pulak..

Puisi ni khas buat ibu adik Muhamad Firdaus:-
Tajuk : Tergamak hati ibu!

Tergamak mu wahai ibu! 
Apalah salah anakmu, bukanku yg minta dilahirkan OKU!
Inikah syurga yang patut kau hulurkan buatku di dunia ini??


Wahai ibu!
Tahukah dikau aku adalah amanat dari Tuhan mu?
Yang mana kelak ku bisa membawamu ke syurga?

Wahai Ibu!
Tergamak hati murni mu ibu!
Inikah caranya ibuku mengajarku berdikari atas diri sendiri?

Ibu!
Dengarkanlah, ku sayang pada ibu namun itu tak lagi dapatku rasakan
Aku anak yang dibuang ibu,
Tanpa makanan, tanpa pakaian,
Aku hidup kesejukan tanpa belaian ke dua orang tua ku,
Mereka berpisah kerana keadaan,
Membuat hidupku penuh penderitaan.


Ibu Ibu!
Jangan tipu dirimu!
Jangan kau tambahkan lagi dosamu ibu!
Dunia boleh ibu tipu, ibu kata ibu tak mampu menjagaku,
Tapi mengapa yang sihat itu mampu ibu jaga?
Aku?? ibu lemparkan ke lembah hina, ke neraka dunia..
Hanya kerana aku OKU?
Sampai hati ibu!

Ibu, 
Walaupon aku OKU,
Aku punya hati mulia, putih dan jernih,
Aku juga punya kelebihan yang tidak semua manusia milikinya,
Ibu, aku telah dipilih oleh Tuhan mu,
Ibu, aku anugerah Illahi untukmu,
Tergamak hati mu ibu!

Ibu,
Aku tidak layak menghukum mu atas perbuatan itu,
Siapalah aku utk menghukum mu ibu,
Malah aku lah yang patut mendoakan mu ibu,
Aku yang patut menghargai dan menyanjung jasa2 ibu,
Terbayang wajah suci ibu,
Dan keperitan yang ibu tempuhi utk menjagaku,
Tak apelah ibu,
Walaupun tidak ada sedikit rasa bersalah ibu terhadapku,
Doaku untuk ibu,
Moga Tuhan mengampunkan dosa2 ibu,
Kasihanilah ibu Tuhanku, kerna dia yang telah melahirkanku,
Dan moga ibu bahagia di dunia dan di akhirat sana..
Amin.

Hasil nukilan,
Fiza

P/S: Maaf,  tak berapa pandai nk berpuisi, tapi hati aku sangat tersentuh dgn cerita adik ni..
Menitik air mata aku yang senang tumpah ni ha..Tetiba aku nk berpuisi.. Layankan jela ye u olls emotional sket petang2 ni.. 









Monday, 16 June 2014

Homemade mee sizzling yang sedap

Salam readers,

Mase ganti puasa rituh terjumpa resepi ni kat dlm FB group resepi ringkas.. 

Sedap gilerr..husband and family mertua dok puji sedapnyee sebijik mcm kat foodcourt..
Yg paling best boleh dinikmati beramai dgn kos bhn2 yg murah..Sayang nye sy xd lagi hot plate tuh..

Taktau nk beli kat  mane.. tapi pd sy xperlu pon xpe guna kuali biasa je..

Sory xd photo sbb xsempat nk snap dh kene ngap! :)

Jom tengok resepi ringkas ni:-

Homemade mee sizzling
(Bahan2 utk 4-6 org)
Bahan2 tumbuk:
5 ulas bawang putih
1 inchi halia - sy lebihkan
1biji bawang besar - ditumbuk halus
Cendawan shitake (yg warna hitam kering)...bersihkan dan rebus smpai kmbang air bnyak sbb nak buat kuah sekali serta dihiris 

2,3 biji cili kering direndam dan dipotong 3 bahagian

Ayam potong kecil (ikut suka bnyak mana nak)

3 sudu Sos tiram - saya lebihkan

3 sudu Kicap pekat -saya lebihkan

Lada hitam *saya lebihkan

Tepung jagung (untuk pekat kuah bancuh sedikit air)
Garam(sesuai dulu rasa baru masuk)

Yee mee (bhn utama) saya rendam sekejap dgn air panas
Sayur sawi
Telur ayam (klu suka)
Caranya:
Panas minyak masukkan bahan2 yg telah ditumbuk halus

Dah garing masuk lada kering potong ~ ikut kepedasan yang disukai

kemudian masukkan kicap dan sos tiram

Baru masuk ayam kacau sebati masuk skt air...biar smpai ayam masak...baru tuang cendawan dan airnya sekali..

Sesuai dulu rasa baru masuk garam (klu dah ok jgn masuk garam sbb nnt dah masuk mee tu ada masin sikit-cara ksu xmasuk dah garam)

Tuang air tpg jagung tngok pekat mana kita suka
Dah mendidih ttp api..

Sediakan plate atau bg yg x ada plate guna kuali

Sendukkan kuah dan isi ayam yg kita sediakan td dlm plate atau kuali masukkan yee mee 1 ketul biar dia lembut masukkan sayur sawi pecahkan telur biar smpai layu...ttp api..

Dah blh dihidangkan nak makan dgn cili potong boleh yang mana suka pedas
Selamat mencuba...

Sunday, 15 June 2014

GAIA Double Stem Cell Drink Review

GAIA Double Stem Cell Drink! My new favourite!

Rasa yang sedap! Tertarik dgn testimoni dan feedback dari orang ramai maka sy pon tak ketinggalan utk mencuba.. Lagi tertarik bila tengok bahan2 nye sume nye dari bahan2 yang best2 utk dalaman wanita..


Ape yang pasti bila minum GAIA ni saya rasa mcm lebih bertenaga.. Maklum la kita ni bekerja, blk je rumah dh penat redah jem lagi..balik2 ngn anak dan nk msk..sambil msk sambil basuh baju..sebelum tido nk kene kemas rumah lagi..alahaiii letihnyeee...tapi sejak amal kan gaia ni sy rasa x seletih dulu la..masih ada energy tuh buat kerja2 rumah..


Lagi satu yg best saya ni jenis ssh nk tido lena.. Penat mcm mane pon la sure akan amik masa tuk lelap kan mata ni..kadang2 sampai sejam baru dpt lena..kan membazir masa tuh..hahhaa tapi tapi sejak minum GAIA ni letak je kepala trs lena..hahaha suka sgt2..husband pon perasan..sbb bila lena awal bgn pon segar..dh x mcm dulu liat sungguh nk bgn pagi pergi keja..Pendek kata GAIA boleh meningkat kan kualiti tidur kita la..hahaha

Owh lagi 1 yg sy sangat suka.. Dengarnya GAIA ni juga boleh membantu anda untuk mendapatkan zuriat.. Setiap kali minum GAIA ni korang selawat la dan niat utk dapatkan zuriat..Insyallah kita berusaha ape yg patut, Allah yg tentukan..Tak cuba kita pon xtau kan..Mana tau ada rezeki dan serasi dgn bahan2 dari GAIA ni..



Ok ckp la kot setakat ni saya punya review..

Apa2 pon kalo korang nk order atau ada pertanyaan pasal GAIA yg best ni boleh la sms/wassap saya 0172242539.. Insyallah akan saya bantu..

Follow ig : fizajimdotcom
Follow Page : Royals De Beauty
SMS/Wassap Only : 0172242539



Update: Susu badan saya yang dh nk kering ni tetiba jadi byk blk...Alhamdulillah rezeki Muhammad Riezqy.. :) Penangan GAIA la..hehehe

Tuesday, 27 May 2014

Klinik gigi paling best dan murah di ampang.. Klinik Gigi Dr.Zarin

Assalammualaikum readers,

Arini nk share pasal pengalaman saya pergi klinik gigi dr zarin..
Lokasi terletak berhampiran dgn hospital ampang atau pon paragon..

Saya ni sangat penakut dan jenis yg tak tahan sakit dan sangat gerun nk jmp dentist..
Tapi dh tak tahab sgt gigi ni sakit rasenye berlubang dan gusi bengkak..

So saya pon google la info from internet dan terjumpa review psl Klinik gigi Dr. Zarin ni..
Ramai yg review nk buat braces sni murah..Deposit pon xsilap dlm 1k plus2 aje compare ngn klinik lain biasanya mintak dlm 2k plusdepositnye..

Tapi saya bukan nk buat braces sy just nk tau review orang ramai samada dentist nye buat kasar ke idak..Maklum la kan penakut td..hahahaa
Bila dh puas hati dgn review orang ramai saya pon call..Ok boleh walk in..boleh dtg waktu pagi atau ptg kul 2.30.. Tapi disebabkan ada hal saya sampai dlm kul 4.. kira saya ni last patient la yg di amik arini..Alhamdulilah rejekiii bak kate org jawa..hehee

Bila sampai ke klinik tuh org ramai giler tgh menunggu..tanye kakak yg ddk sebelah tuh katenye dtg dr kul 2.30 tadi la ni dh kul 4 pon x panggil2 lagi..sbb nurse kate doc tgh buat surgery sorang patient ni..tp cam saya br sampai tgu sekejap jela by 5.15 nama sy dh dipanggil..cpt kan..saya last patient taw..punya la laju service dia..Saya cuci gigi sekejap sgt dlm 5min siap sume gigi..dan tampal pulak dlm 10-15min aje..dlm 5.40 siap semua! wah!! yg paling saya kagum ialah langsung x rasa sakit tau..best sgt2..sempat lagi Dr.Reza tuh melawak, 'sapa yg cabut gigi sini mesti rasa nk cabut gigi lagi sbb seronok x sakit'..hahaha saya pon ishkk xmau la cabut doc..takut hehee..

Tapi memang betol pon memang x sakit.. itu saja review saya..
Dalam 10 aku bagi 9 bintang..Murah pon murah..sebelum saya sampai sy dh prepare siap2 withdraw duit sbb takut burst kan price nye sekali nurse tuh ckp semua skali cuci dan tampal sebatang gigi rm100 je..wahh murahnye kan..alhamdulillah.. rejekii rejekii..hehe fully recommended.. thumbs up..Good doctor, good service with affordable price..๐Ÿ˜Š

Ok itu aja.. Sekiranya korang berminat nk pergi ni saya sertakan skali address and phone number dia.. Saya advise better u olls call clinic dia dulu sebelum dtg sbb takut dh penuh..
Alamat:

Klinik Gigi Dr. Zarin

45-1, Jalan Bunga Tanjung 9C, Taman Putra Ampang, Ampang, 68000, Ampang, Selangor


  • Save

Sharing is caring,
~Fiza~

Thursday, 17 April 2014

Tips semasa anak demam campak

Assalammualaikum,

Dah lama betul aku x berblogging.. So hari ni aku nk update psl info yang aku percaya sume mak2 akan google bile anak diaorg a.k.a baby/toodler kene demam campak atau measles.

Mase aku amik Riezqy balik from nursery, aku rase badan dia panas.
So aku singgah farmasi beli PCM (panadol syrup tuk kanak2) tuk dia incase tgh2 malam nnt panas dia naik.
Memang betul pon jangkaan aku tuh..Tgh2 mlm dia merengek2.. Tgk2 panas sgt bdn dia.. So aku pon ape lagi bukak baju lap2 kan dia dgn air paip yg sejuk aje sbb umah mmg xd ais..Lepas bg dia PCM dan lap, bdn dia kebah sket dan boleh sambung tido blk.. esknye pns dia naik lagi..kali ni aku nmpk ada bintik2 mcm ruam.. Last time pernah jgk jadi bwk g jmp doc, doc kate xboleh nk kate pape lagi sbb too early nk kate campak katenye.. Dia bg ubat alahan & gatal saja then ilang. Tak tau la kat nursery dia mkn ape..

Tapi kali ni mmg nmpk mcm campak sbb bintik2 dia timbul dah.. Jmp doc kate confirmed campak.. Tapi dia just bg ubat gatal saje sbb takut Riezqy tergaru2..PCM sbb aku dh beli kan so dia xbg lagi dh sbb aku kate dh ada kat umah..

Hari ke 2 aku tgk dia skjp panas skjp kebah..mcm tuh la berlarutan sepanjang satu hari..every 4 hours aku bg dia PCM..So aku pon call mak aku kat kampung..
'Mak mcm mane nk buat kalau budak kene campak?'
Ini jawapan mak aku "Bagi minum air kelapa byk2.. Cari daun semambu (neem leaves)"
Aku : "Tapi mak dia mkn ubat mane leh campor ngn air kelapa"
Mak : "Ko stop bg dia mkn ubat..Bagi air kelapa pon boleh trnkan panas demam dia tuh. Lepas tuh jgn mandikan dia nnt campak tuh xkuar abis"
(Dalam hati mane 1 aku nk ikut ni, mak kate jgn mandi tp mil aku lak suh mandi tkt bdn dia pns sgt)
Aku pon call Mr. Ajim. macam mane ni Pa? Ikut yg mane 1?
Mr, Ajim ckp better follow mak sbb mak org lama..Mama (mil) tuh modern style. Lgpon bukan dia yg jaga i dulu nenek yg jaga..hahaha selamber je laki aku ni kan kate mak dia gitu..

So aku pon follow style mak aku, diringkas kan seperti di bwh:-

1. Bagi air kelapa byk2 dan kerap untuk elakkan panas dia naik blk dan utk keluarkan campak tuh.
- Style kiteorang every 2 hours aku bagi Riezqy air kelapa 3 sudu.. Lagi byk lagi bgs..Kali ni aku stop ubat dan bg air kelapa sahaja dan keep lap2 kan bdn dia ngn air, letak cool fever kat leher/dahi.
Alhamdulillah panas dia trn sebaik saje aku bg mnm air kelapa. Ajaib kan???Aku pon terkejut.. Dalam hati Subhanallah kagum dgn ciptaan tuhan..

PLEASE TAKE NOTE! STOP ubat PCM kalo dah bagi anak minum air kelapa..Ubat x boleh di minum bersama air kelapa ye! Merbahaya!

2. Daun semambu/Neem Leaves (Cari di kedai/rumah india or kampung2)

- Style mak aku ada 3 cara :
    1. Letak bwh cadar tempat anak korang tidur.
    2. Gantung kat dlm rumah - yang ni org kate bg ngelakkan org lain berjangkit aku pon xtau sejauh mane keberkesanannye tp ikut jela..
    3. Daun semambu ini juga boleh menghilangkan parut2 campak tuh.
        Cara nya blend/tumbuk daun semambu + mata kunyit + bedak sejuk dan sapukan di tempat2 yang tkene campak tuh. Memang betul mmg kering dgn cpt.
       Ini dia cth mata kunyit tuh..aku siap highlight lagi hahhaa

Mata Kunyit

4. Selain tuh korang ikut la pantang larang org yg tkene campak ni ye lebih2 lagi mak2 yang menyusu pon kene pantang sama. Ramai yang berpendapat xboleh mandi mase demam campak adalah nonsense / mengarut. Ini pendapat aku dan based on pengalaman aku ye.. Ada sebab kenapa org tua2 x bagi mandikan  anak2 yg kene campak ni.. Lepas mnm air kelapa tuh dh nmpk bintik2 dia kuar byk.. disebabkan bdn dia pns blk (dedar) dan aku xbg lgsg dia mkn ubat so aku kne monitor closely and make sure supaya bdn dia x naik panas blk so aku lap la bdn dia dgn kain basah.. Sampai basah baju anak aku.. Lepas tuh laki aku kate " tengok u lap anak u campak dia dh msk blk ke dalam dan x kuar abis..Kan mak dah pesan jgn basahkan dia" aku erkk alamak yeke?? "iyeee td i tgk campak dia dh timbul2 ni cm ke dalam blk".. Wlpon aku x mandikan Riezqy tp aku lap dia dgn kain basah pon dpt effect yg xbgs jgk.. Kalo nk lap pon pastikan perah dulu kain tuh ye..tuam2 kan kat pelipat2/celah2 ketiak leher tuh je la kot..
Ada lagi satu cite mak aku la ni yg cite aku just cite kan aje..hahahhaah
Ada org kampung dulu dia mandikan anak dia mase demam campak.. Lepas dia mandikan anak dia tuh terus effect kat saraf mata anak dia lalu hingga kini mata anak dia tuh jd cam tkenyit2.. Sian kat bdk tuh..
So terpulang la kat korang ye..Anak masing2 kan.. :) To be safe pada aku bairlah tak mandi takde effect pape pon paling teruk bau mashammm aje..hahaaha tp bdk2 mane la kotor sgt kalo setakat ddk dlm umah aje..


Itu aje.. Sekian, selamat mengamalkan serta selamat berkhidmat ibu2 sekalian.. :)

Fiza










Tuesday, 11 February 2014

Resepi Kek Cheese Leleh





Kek Cheese Leleh nih skang sangat famous.. Musim agaknye..Sane sini dok tengok org update kate best gilerrr la..sedap x terhingga la..yang menyebab kan aku mula mencari2 resepi cheese leleh ni..Nak beli mcm x berbaloi plak bekas kecik lagi kecik dr bekas taufufa tuh rege nye RM5.. Yela  kan cheese pon mhl iye idok..tp still aku nk buat sndr..hahaha

Bila aku buat comparison, bahan2 cheese leleh @ snowy cheesy nih lebih kurang dgn tiramisu saje. Beza nya cheese leleh ni guna susu pekat manis yg tiramisu guna gula/castor gula...

Disebabkan aku ni xrajin nk memasak kek nye jadi aku amik jln short cut g beli saje kek yg sesuai kat bakery. Murah pon murah hahahaha yg penting dapor x selerak sgt..

Ok jom tgk bhn2 dia:-
1.250g Cream Cheese (nak sedap beli brand Philadelphia)
2.50ml UHT Whipping Cream (aku pakai lebih sket)
3.120g Susu Pekat Manis (aku kurangkan skit)
4.Sedikit parutan cheddar cheese
5.Blueberry filling (aku tambah)
Putar kesemua bhn di atas sehingga dh x berketul2..
Yang dlm resepi yang aku refer tuh kate adunan akan cair sikit tp aku nye takde la cair sgt..
Ngam2 la untuk tuang kat atas kek and deco dia.. Korang kene pandai2 adjust k..kalo kurang cair tambah skit lagi whipping cream tuh..

Cara2 melapis :-

1. Potong kek kepada 2 bahagian seperti gambar di bwh.
2. Sapu adunan cheese yg kita dh putar tadi di atas satu bahagian kek rata2.. ikut berapa byk korang nk taruk cheese tuh. Kemudian aku sapu pulak blueberry filling nak kasi masam2 gitu kan jadi takde la muak sangat nnt. 
3. Tutup kan kembali kek yg dah disapu cheese & bluberry filling tuh dgn bahagian kek yang lagi 1.










4. Tuang adunan cheese ke atas kek tersebut, dgn menggunakan tools yg sesuai ratakan ke seluruh bahagian kek.. Part ni aku mmg x pandai.. mmg xrata..hahahaa so sila abaikan rupa yg agak hodoh tuh..janji rasa dia
sedap..hahaha
 

5. Dah sapu rata2 & dah confident korang nye kek tuh dah cantik, boleh la taburkan plak cheddar cheese ke atas kek.. Nak lagi cantik & menarik korang boleh la hiaskan ikut kreativiti masing2.. Boleh taburkan buah2an mcm strawbeery & anggur/blueberry filling/Choc rice/etc.. 











 6. Dah siap semua then masukkan sekejap dlm peti sejuk.. Then boleh la ptg & hidang kan utk family korang.. Mmg licinnnn..licinnnn ye di ulang licinnnn..sekali hadap je dek bdk2.. dah tuh kek yg aku buat tuh size dia kecik..adunan cheese tuh plak byk berlebih2.. ape lagi cheese yg berlebih tuh boleh je buat tiramisu plak...hihi

7. Review : Honestly aku lagi suka yg tiramisu taste which means yg pakai gula castor dari pakai susu pekat manis.. Rasa dia ni manis & memuakkan (milky sgt) even dh sapu blueberry filling.. Next time aku nk buat pakai gula castor plak..Tapi pada taste org lain diaorg kate sedappp.. Tak tau la ni ikut tekak masing2 ye.. Peace!!! :)



Love,
Fiza

Wednesday, 1 January 2014

Royal Slim Lishuo Magic (RSLM) Review



Yeay!!.. 

So happy with the results.. 

Serius u olls..sape yg kenal i mmg tau i ni dr dulu lagi dr zaman bujang nk kurus, nk kurus!!! Berdiet sakan.. Exercise mcm2 jenis workout lah.. Even pernah jgk try produk lain yg harga dia agak ratus2 jgk la tetap x kurus jgk.. 

Bila kwn i introduce Royal Slim Lishuo Magic (RSLM) ni i agak skeptical sikit bab2 ubat diet yg claim bole kurus cpt ni.. tapi sbb kwn tuh kate "ape2 pon ko cuba dulu, x cuba x tau".. maka nya terus la aku google psl Royal Slim Lishuo Magic ni.. Sekali tengok ramai jgk artis2 yg mkn eh.. Siti Sarah, Azza Elite & yg paling terbaru Raja Ema... Hampir2 x kenal dgn raja ema yg dh kurus tuh..hihih

Terus order 1st box dgn berat 73kg..

1st day try consumed just before zumba class.. Sis yg jual tuh ada bgtau lagi bgs consume before workout, dia akan buat kita bpeluh2.. So try la.. mak aii betol la kate sis tuh.. Sampai pedih2 mata dgn air peluh tuh msk dlm mata.. Dah tu pakai contact lense plak..tapi mmg best sgt.. puas hati sgt2..

Lepas abis consume sekotak sat g try timbang blk..wahhh bagai x percaya tgk timbang tuh..siap g beli timbang baru lagi ingat timbang tuh rosak..hahahaha berat sudah turun ke 69kg u olls... yg lagi best body inches pon trn u olls.. bukan hanya sekadar berat aje.. baju lama2 dulu yg before preggy dh bole pakai blk.. 

Baju dari size XL now dh L.. Paling best babby belly pon makin flat dah..hihi 
Alhamdulillah sgt2.. husband pon :) aje.. Mommy dh kurus katenye..hihihi ape lagi bertambah la semangat ingin menerus kan RSLM ni..



Jom tgk i punya testimoni..No edit2 k.. i mmg xreti nk edit2 ni pon..
Cop: stokis/agent2 yg lain xboleh copy paste i punya pic ni eh.. this is only for my own use.. Strictly no copy2..ok phm!!!
Bermula dari pengguna biasa aje.. now i dah jd stokis area KL yang sah..
Macam biasa i can guide u olls mcm mane i boleh trnkan berat bdn..

Royal Slim Lishuo Magic 
1box - RM110
2boxes - RM200
~ Free Shaker ~ Free Postage ~ Free Gift

Instagram : royalslimstokisofficial
FB Page : Royals De Beauty SMS/Whatsapp : 0172242539 
Q & A :-
Q: 1 KOTAK UTK BERAPA HARI?
A: 1 KOTAK 20 SACHET UTK 20 HARI MINUM.
Q: PERASA APA? CARA MINUM MACAM MANA?
A: EPAL HIJAU.SEDAP! BANCUH DLM SHAKER DISEDIAKAN + 200ML AIR BIASA SETIAP PAGI SEKURANGNYA 30 MINIT SBLM SARAPAN.
Q: BIASA AMBIL BERAPA KOTAK BARU KURUS?
A: BERGANTUNG PADA INDIVIDU. ADA YANG TURUN DARI 4 KG KE 10 KG DLM MASA 1 BULAN.
Q: ADA SIDE EFFECT TAK? TAK BAHAYA KE?
A: TIADA CIRIT BIRIT , TIADA PENING, TAK BAHAYA SEBAB DISAHKAN HALAL & DILULUSKAN KKM. 
Q: KENA PANTANG TAK KALAU MINUM?
A: PALING PENTING MINUM AIR MASAK 1 LITER UTK SETIAP BERAT BADAN 25KG. MAKNANYA KALAU BERAT 75KG AIR SEKURANGNYA 3 LITER SEHARI. ELAKKAN MINUMAN BERKAFIEN & ELAKKAN MINUMAN BERGAS
Q: NASI BOLEH MAKAN TAK? APA YANG TAK BOLEH MAKAN?
A: NASI BOLEH. ELAKKAN MKNN BERMINYAK, MKNN MANIS.
Q: IBU MENYUSU BOLEH MAKAN TAK?
A: BOLEH UNTUK BAYI 3 BULAN KE ATAS
Q: SAYA TGH TRY NAK MENGANDUNG LAGI, BOLEH MAKAN TAK?
A: BOLEH, BERHENTI MAKAN SEBAIK SAHAJA MENGANDUNG
Q: BERAPA HARGA DAN MCM MANA NK BELI?
A: SEMENANJUNG 1 RM110 2 RM200 , SABAH SARAWAK 1 RM115 2 RM210. FREE POSLAJU. 

KKM Approval 



Tips untuk menjayakan kita minum air masak at least 3 liter sehari:-
1. Bahagi kan masa anda dlm 3 waktu. Cth : Pagi, Petang & Malam
2. Setiap waktu mesti kena habiskan air at least 1 liter.
3. Letak botol air masak berdekatan anda & yang mudah untuk dicapai.
4. Fokus dengan target anda. Insya Allah kita akan rasa perubahan pada badan bila bdn kita cukup air. Rasa lebih fresh u olls..

Sedikit Testimoni untuk u olls cuci mata :)


Enot, amacam ada perubahan x?

Pengasas Royal Slim Lishuo Magic. Ni gambar real dia.. tak edit2 ye..


Laki pon ada u olls..


Usia semakin meningkat..Berat jangan ditingkat kan jgk..Lebih baik mencegah sebelum penyakit dtg.. Menung ape lagi?? Ramai sudah membuktikan..
Jangan malu jangan segan.. I boleh guide u olls mendapatkan body figure yang di idam2kan..
SMS/Whatsapp : 0172242539
Instagram : fizajimdotcom
FB Page : Royals De Beauty (bole contact thru fb chat)

P/S : Ada pihak yg cuba menjual RSLM ni dgn harga yang lebih murah tapi AWAS ianya mungkin stock yg sudah expired/ tiruan.. For your info, harga RSLM ni di kawal oleh HQ ye.. Sila berhati2..Kita tak nak customer akan menanggung kerugian atau sebarang masalah nanti..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...