Monday 16 June 2014

Homemade mee sizzling yang sedap

Salam readers,

Mase ganti puasa rituh terjumpa resepi ni kat dlm FB group resepi ringkas.. 

Sedap gilerr..husband and family mertua dok puji sedapnyee sebijik mcm kat foodcourt..
Yg paling best boleh dinikmati beramai dgn kos bhn2 yg murah..Sayang nye sy xd lagi hot plate tuh..

Taktau nk beli kat  mane.. tapi pd sy xperlu pon xpe guna kuali biasa je..

Sory xd photo sbb xsempat nk snap dh kene ngap! :)

Jom tengok resepi ringkas ni:-

Homemade mee sizzling
(Bahan2 utk 4-6 org)
Bahan2 tumbuk:
5 ulas bawang putih
1 inchi halia - sy lebihkan
1biji bawang besar - ditumbuk halus
Cendawan shitake (yg warna hitam kering)...bersihkan dan rebus smpai kmbang air bnyak sbb nak buat kuah sekali serta dihiris 

2,3 biji cili kering direndam dan dipotong 3 bahagian

Ayam potong kecil (ikut suka bnyak mana nak)

3 sudu Sos tiram - saya lebihkan

3 sudu Kicap pekat -saya lebihkan

Lada hitam *saya lebihkan

Tepung jagung (untuk pekat kuah bancuh sedikit air)
Garam(sesuai dulu rasa baru masuk)

Yee mee (bhn utama) saya rendam sekejap dgn air panas
Sayur sawi
Telur ayam (klu suka)
Caranya:
Panas minyak masukkan bahan2 yg telah ditumbuk halus

Dah garing masuk lada kering potong ~ ikut kepedasan yang disukai

kemudian masukkan kicap dan sos tiram

Baru masuk ayam kacau sebati masuk skt air...biar smpai ayam masak...baru tuang cendawan dan airnya sekali..

Sesuai dulu rasa baru masuk garam (klu dah ok jgn masuk garam sbb nnt dah masuk mee tu ada masin sikit-cara ksu xmasuk dah garam)

Tuang air tpg jagung tngok pekat mana kita suka
Dah mendidih ttp api..

Sediakan plate atau bg yg x ada plate guna kuali

Sendukkan kuah dan isi ayam yg kita sediakan td dlm plate atau kuali masukkan yee mee 1 ketul biar dia lembut masukkan sayur sawi pecahkan telur biar smpai layu...ttp api..

Dah blh dihidangkan nak makan dgn cili potong boleh yang mana suka pedas
Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...